Přihlášení

Jste zde

Náboj 20 x 140 B wz. 38 FK a jeho varianty

Stručně o historii náboje 20 x 140 B wz. 38 FK

Polská armáda od roku 1931 zkoušela několik typů velkorážných (hrubých) kulometů. Zkoušek se účastnily 20mm Orleikon a 13mm Hotchkiss u kterého se rozběhla licenční výroba zbraní í nábojů. Byly dále testovány velkorážné kulomety Madsen, Solothurn a Hispano-Suissa. Žádný z nich nebyl shledán jako dostatečně univerzální a proto roku 1935 byl zadán výzkum polského velkorážného kulometu, který by byl univerzální jak pro pěchotu a motorizované jednotky, tak pro letectvo a protiletadlovou obranu. První prototyp byl zhotoven v roce 1937. Do března 1938 byly odstraněny zjištěné nedostatky a od března do května byl podrobně testován. Byl hodnocen velice kladně, mimo letectva, kde byla požadována vyšší kadence a plnění pásem. V červenci 1939 zahájil závod Zieleniewski Sp.Akc. Sériovou výrobu. Cílem bylo vyrobit 100 kusů měsíčně. Nakonec bylo vyrobeno pouze 50 kusů a z toho 23 namontováno na průzkumné tančíky TKS.

Pro tento velkorážný kulomet byla vyvinuta také vlastní munice. Jako vzor posloužil náboj 20x138 Soloturn. Rozměrově se liší jen minimálně. Jinak tvarovaný dosedací kroužek, 2mm rozdíl v délce nábojnice. Pravděpodobně tímto došlo k obejití patentu. Teoreticky mohlo jít i o snahu zaměnitelnosti munice, aby kořistí munici mohli použít, ale naopak ne. Náboj se začal vyvíjet současně s kulometem v muničce Fabrika Amunicji No.1 v Skaržysko-Kamennej.

Tipy chystané munice:

Průbojná - PC se střelou výcvikovou

- PCS se střelou výcvikovou (náhradní) svítící

- PWS se střelou trhavou svítící

- PZS se střelou zápalkovou svítící

 

Protiletecká - LC se střelou výcvikovou

- LCS se střelou výcvikovou (náhradní) svítící

- LWS se střelou trhavou svítící s citlivým nárazovým zapalovačem s okamžitou funkcí

Do poloviny roku 1938 byl dokončen vývoj výcvikové munice a připravena její sériová výroba. V dubnu 1939 bylo rozhodnuto vyrobit za jednu 10 ti hodinoovu směnu 5000 nábojů PWS a LWS ve Fabrikce Amunicji No.1 v Skaržysko-Kamennej a ve Fabryce Amunicji No.5 v Jadwigu. Známé vzorky pochází z Skaržysko-Kamennej.

 

Zdroj: časopis SPSN 4/2013 autoři P. Hamerník a Ing. V. Badalík.

Rozměry

Obecné rozměry

Varianty náboje 20 x 140 B wz. 38 FK

ID Profil Dno Dno ČB Rok Výrobce
10707 1939 Fabryka Ammunicji Skarzysko Kamienna Polsko

Jako ověřený uživatel můžete zobrazit všechny varianty náboje s podrobnými údaji.