Přihlášení

Jste zde

Náboj 12 mm Raphael a jeho varianty

Synonyma

  • 12x13 Raphael
  • 12mm Raphael CF
  • 12mm Raphael Revolver
  • 12mm Pidault & Cordier
  • 11mm Raphael
  • 11mm Pidault & Cordier

Stručně o historii náboje 12 mm Raphael

Charles Carroll Tevis patentoval v roce 1856 první náboj s centrálním zápalem.
Potom, co začal spolupracovat s Pidaultem Martialem, představil v roce 1858 funkční revolver. O dva roky později, v roce 1860 patentoval nový vylepšený model revolveru. Tento vznikl ve spolupráci s Charlesem Cordierem.
Více než 100 kusů tohoto revolveru Pidautl & Cordier ráže 12mm zakoupil George Raphael, který byl osobním přítelem Abrahama Lincolna. Ten tyto revolvery věnoval armádě Unie ve válce Severu proti Jihu. To je také důvod, proč jsou tyto revolvery známy. Celkově se odhaduje, že celkový počet těchto revolverů používaných v armádě byl asi 1000 kusů. Většina z nich je bezoznačení. Není proto jasné, kdo je výrobcem. Další tyto revolvery byly prodány v civilním sektoru. Celkově se však moc neprosadil.
Revolvery v ráži 12mm a stejně tak v ráži 8mm byly vyráběny velice precizně. To mělo za následek poměrně vysokou cenu. Bohužel jejich velice zvláště a složitě řešený mechanizmus otočného bubnu byl těžkopádný. Navíc nabití tohoto revolveru bylo dosti složité a v bojových podmínkách zcela nevyhovující.
Náboj je také zajímavě řešený. Středem nábojnice vede trubička, která je prodloužením střely, ke dnu nábojnice. Konec této trubičky slouží jako kovadlinka. Náboje byly laborovány černýmprachem a střelami o hmotnosti přibližně 12g.

Rozměry

Obecné rozměry

Varianty náboje 12 mm Raphael

ID Profil Dno Dno ČB Rok Výrobce
14688
11775

Jako ověřený uživatel můžete zobrazit všechny varianty náboje s podrobnými údaji.