Přihlášení

Jste zde

Náboj .450 Needham a jeho varianty

Stručně o historii náboje .450 Needham

Náboj .450 Needham je konstrukčně zajímavý a poměrně vzácně se vyskytující. Zkonstruovaný byl Josephem Vernonem Needhamem pro jeho pušku s dvoukomorovým nábojovým blokem, nabíjeným z trubicovitého zásobníku. Trubicový zásobník byl umístěn pod hlavní zbraně. Náboje byly tedy nabíjeny do komory nábojového bloku zepředu. Přesný vznik a uvedení tohoto náboje se nepodařilo zjistit. Arne Andersen ve své knize Cartridge Case z roku 1995 uvádí rok zavedení 1873, španělský web uvádí rok zavedení 1881.
Náboj .450 Needham se skládá dvoudílné nábojnice vyrobené z mosazi, zápalky, prachové náplně a olověné střely. Nábojnici tvoří tělo nábojnice ve tvaru komolého kužele, rozšiřující se od základny směrem k ústí nábojnice a mosazného prstence (límce), který je nalisován na ústí komolého těla nábojnice. Tento prstenec má dvě funkce. Vnější část prstence zajišťuje zasunutí náboje do komory nábojového bloku ve správné poloze (hloubce) a vnitřní část fixuje střelu v nábojnici. V náboji je použita olověná střela s rovným dnem a se třemi příčnými mazacími drážkami. Střela je nezjištěné hmotnosti, o délce 20,9 mm, usazená v ústí nábojnice - 1,59 mm pod úrovní ústí náboje. Vnitřní prostor nábojnice je zcela vyplněn černým střelným prachem. Množství laborované prachové náplně se nepodařilo zjistit.
Zápalka je měděná o průměru 4,5 mm, na povrchu s vylisovanou mřížkou. Celková hmotnost náboje je 41,7 g. Tento náboj jako svůj produkt uváděla jako první společnost National Arms & Ammunitition Company v Birminghamu. 

Zdroj: Časpis SPSN 1/2017 Bc.Petr Osmančík

Rozměry

Obecné rozměry

Varianty náboje .450 Needham

ID Profil Dno Dno ČB Rok Výrobce
12414 National Arms & Ammunitition Company Birmingham Velká Británie

Jako ověřený uživatel můžete zobrazit všechny varianty náboje s podrobnými údaji.