Přihlášení

Jste zde

Náboj .44 Henry R.F. Short Case a jeho varianty

Synonyma

  • 44 Henry
  • 44 Henry Flat
  • 44 Henry Rim Fire
  • 44 Henry Pointed
  • 44 Flat – Short Case
  • Zobrazit vše
  • 44 Henry Short Rim Fire
  • Eley´s 44

Stručně o historii náboje .44 Henry R.F. Short Case

Bohužel u tohoto náboje neexistují pravidla pro jeho zcela jasné a nezaměnitelné označování. Jako .44 Henry bývá označován totožný náboj, ale z centrálním zápalem. Tyto nejasnosti jsou způsobeny tím, že jak verze s okrajovým, tak se středovým zápalem není normalizován v C.I.P., ani v SAAMI.

Jedná se o jeden z nejvýznamnějších nábojů s okrajovým zápalem v ráži .44. Jde o zásadní milník ve výrobě nábojů v kovové nábojnici s jednotnou střelou.

Po ukončení výroby společnosti Smithovi a Wessonovy společnosti Volcanic Arms Co. přeměnil tento podnik na New Haven Arms Co. O.F. Winchester. Přijal Tylera Henryho aby zkontruoval novou opakovačku. Výsledkem prací byla opakovačka s trubicovým zásobníkem a závěrem ovládaným spodní pákou. Jednalo se o první kulovnici pro náboje větší ráže s okrajovým zápalem. Kulovnice získala patent číslo 30446 dne 16.10.1860. Je zajímavé, že náboj .44 Henry je v tomto patentu popsán, ale není tímto patentem chráněn.

Prodej nábojů a kulovnic pro něj byl zahájen v červnu 1862. Náboje měly oověnou zaoblenou střelu o hmotnosti 14,0g, měděnou nábojnici a v dnovém razidle písmeno H na počest B.T. Henryho. Existují také náboje bez dnového razidla. Od roku 1963 byly v prodeji náboje s plochou špičkou pro zvýšení zastavovacího účinku.

Náboje se používaly k lovu, nebo obraně. Hojně se užíval k lovu vysoké zvěře. Pro lov těžké ale neměl dostatečný výkon.

Náboj se rychle rozšířil po celých spojených státech, i po Evropě. Pro tento náboj nakonec byla komorována celá řada zbraní, včetně krátkých. Náboj byl vyráběn celou řadou muniček v USA i v Evropě. Ve výrobní programu jej měl i náš S&B. Zde byla výroba ukončena před 1. Světovou válkou.

Zdroj: Náboje s okrajovým zápalem, Autoři Jindřich Hýkel a Václav Malimánek

Rozměry

Obecné rozměry

Varianty náboje .44 Henry R.F. Short Case

ID Profil Dno Dno ČB Rok Výrobce
13238 New Haven Arms Co. USA
13237 New Haven Arms Co. USA
13234 New Haven Arms Co. USA

Jako ověřený uživatel můžete zobrazit všechny varianty náboje s podrobnými údaji.