Přihlášení

Náboj 26,5 mm německý signální a jeho varianty

Stručně o historii náboje 26,5 mm německý signální

Signální náboje jsou určeny ke střelbě ze signální pistole nebo signálního zařízení, pro světelný nebo zvukový efekt. 
Používali se už za Rakouska Uherska v různých provedeních. První zbraně byly vytvořeny pro signalizaci na moři a u letectva.
Pro signalizaci se používají pyrotechnické slože hořící barevnými plameny nebo dýmy. Většina armád používá světlice pro vizuální komunikaci, která je viditelná i na vzdálenost 2,5-5 km. Používá se jak v noci, tak i ve dne. Mezi denní signalizace se používají především dýmy ale také i světelné efekty. Dostřel světlice pod úhlem 90 ⁰ je zhruba 120 m. Po dosažení požadované výšky volně klesají nebo se spouštějí na padáčku. Existují i osvětlující varianty, které po dobu pádu na padáčku osvětlují prostor pod sebou, nebo také šrapnelové s akustickým efektem.
Jednotlivé náboje bývají rozeznatelné vizuálně barevnými značkami a také i tvarem záslepky pro lepší identifikaci druhu například v noci. Nebyl dán přesný předpis, který by udával použití jednotlivých druhů světlic a signálů. Obvykle to záleželo na rozhodnutí velitelů čet a oddílů. Jednotlivé signály se také nepravidelně měnily. První typy měli nábojnice papírové,dále se používala mosaz, ocel, potom hliník a dnes i plasty. Existují také slzotvorné a speciální typy.

Rozměry

Obecné rozměry

Varianty náboje 26,5 mm německý signální

ID Profil Dno Dno ČB Rok Výrobce
19345
19344 1996
18320 Vereinigte Deutsche Metallwerke AG Nürnberg Německo
17886
17885
17884 1975
17628
17617

Jako ověřený uživatel můžete zobrazit všechny varianty náboje s podrobnými údaji.