Přihlášení

Náboj Cal. 12 s celokovovou nábojnicí a jeho varianty

Synonyma

  • 12 Gauge
  • 12 GA

Stručně o historii náboje Cal. 12 s celokovovou nábojnicí

Značení ráže u brokových zbraní pochází z Anglie a udává se číslem, určujícím počet kulí stejného průměru, odlitých z jedné anglické libry olova (0,453 kg), které odpovídají průměru vývrtu hlavně. Brokovnici ráže 12 odpovídá normalizovaný průměr vývrtu hlavně min. 18,2 mm, max. 18,6 mm.

Brokové náboje s celokovovou nábojnicí mají své přednosti. Pro jejich rozměrovou stálost, pevnost a možnosti mnohonásobného přebíjení byly s oblibou používány po dlouhou dobu. Byly ale drahé, těžké a obtížně se uzavíraly. Proto, se postupně od nich ustoupilo, ale ještě dnes se vyrábějí v menší míře pro domácí laborace. V 60. letech 20. století, byly nahrazeny nábojnicemi plastovými,
které byly taktéž odolné proti vlhkosti a tepelným změnám.

Celokovové brokové náboje, stejně tak jako i u jiných materiálů, mají obvykle vyztužené kování s okrajem. Délka kování a celková délka náboje je s různými niancemi. Laborovány jsou s hromadnou střelou s broky různých průměrů, nebo se střelou jednotnou, různých tvarů a konstrukcí.

Zajímavostí jsou některé náboje, které se v těchto rážích vyskytují.
ID 6733
Tento lovecký náboj s jednotnou střelou je určen pro lov těžké zvěře v Africe. Především v místech, kde je třeba střílet na malé vzdálenosti přes hustý porost. Náboje byly určeny pro zbraně s vývrtem „Paradox“ – hladká hlaveň byla několik centimetrů před ústím opatřena hlubokým drážkováním s poměrně velkým stoupáním drážek. Toto krátké drážkování udělilo střele dostatečnou rotaci a střelba byla až nečekaně přesná – srovnatelná s klasickými kulovnicemi. Ve velké míře byly u těchto nábojů používány různé plášťové střely. Laborace černého prachu byla poměrně značná a pohybovala se v ráži 12 okolo 12,5 g.

ID 10928
Experimentální náboj vyvíjený v Blanických strojírnách koncem 50. let. 20. století. Jde o brokový hliníkový náboj uzavřený do hvězdice. Ačkoliv byl úspěšně testován, nikdy se nezačal sériově vyrábět.

Rozměry

Obecné rozměry

Varianty náboje Cal. 12 s celokovovou nábojnicí

ID Profil Dno Dno ČB Rok Výrobce
21374 Eley Brothers Birmingham Velká Británie
21371
19922 Kynoch Witton Plant Birmingham Velká Británie
19833 Eley Brothers LTD Londýn Velká Británie výroba pro firmu Westley Richards
19422 Eley Brothers LTD Londýn Velká Británie
19421 Kynoch Witton Plant Birmingham Velká Británie výroba pro firmu Westley Richards
19418 Eley Brothers LTD Londýn Velká Británie
19406 Eley Brothers LTD Londýn Velká Británie

Jako ověřený uživatel můžete zobrazit všechny varianty náboje s podrobnými údaji.