User login

You are here

ZÁHADNÝ ZAMĚŘOVAČ - pomóóóc

Vím, že je to mimo zaměření našich stránek, ale prosím případné odborníky o pomoc. Přítel získal optiku 4 x 8° jež vypadá jako běžný zaměřovač pro kulomet vz.59. Rozdíly jsou ve výškové a stranové korekci (stranová pouze jeden klik vlevo i vpravo) a záměrné osnově která odpovídá spíše dělostřeleckému zaměřovači pro přímou palbu. Výrobce je Meopta Přerov. Nedokázali jsme určit k jaké zbrani by měl patřit.

 

Response to question

Only logged in users can reply to questions.

Podľa fotiek to nevyzerá, žeby stranová šla iba klik vpravo/vľavo, ale výšková (tá s N na stupnici).Táto slúži na teplotnú korekciu. N -normálne teploty (od +10°C do +30°C), - všetko pod, + všetko nad. Diaľková stupnica je súčasťou zámernej osnovy, takže odpadá pretáčanie diaľky.
Nezaškodilo by urobiť poriadnu fotku tej zámernej osnovy...
Nakoľko ide už o novšiu verziu optiky 4x8° pravdepodobne sa jedná o optiku k UK vz.68 (kulomet vz.59 pretransformovaný na náboj 7,62x51 NATO), na nič iné totiž tá montáž ani nepasuje.
V devädesiatych rokoch bol tento projekt oživený v ZVI, a podľa čísla bola optika vyrobená v roku 1993 ako 27. kus. Máte riadnu raritku...

Optiku má přítel, v záměrné osnově je u levé stupnice písmeno T, u pravé P. Je mi divné, že by se u kulometných nábojů tak hodně lišila balistika že jsou stupnice takto rozdílné...........

A ještě něco, montáž tam nebyla, jen rybina na zaměřovači, montáž tam dal kámoš když zkoušel jestli jde vůbec na ni nasadit.

Aha, tak potom som sa asi netrafil. Viem len, že u optík pre tieto kulomety bola nejaká úprava. Každopádne poriadna fotka celej zámernej osnovy naproti čistému pozadiu by pomohla.

I tak moc děkuji, zkusím z něho vymámit lepší foto záměrné osnovy.

Kamarád se snažil vyfotit záměrnou osnovu lépe, ale moc mu to nevyšlo, tak jsem fotku dokreslil. Snad to bude jasné. T-stupnice je až do č.14.

Domnívám se, že jsme to za pomoci našeho nejmenovaného člena rozlouskli. S 99 % pravděpodobností jde o zaměřovač pro v 90-tých vyvíjený  73mm bezzákluzový kanón WARRIOR, což byla nápodoba ruského SPG-9.  Odpovídá tomu i záměrná osnova, kde stupnice T-tříštivá je pro náboj OG-9 a P-průpalná pro náboj PG-9

Tímto velice děkuji panu B. Kudovi.   :-)   :-)   :-)

  

Gratulujem k rozlúšteniu záhady.