User login

Cartridge Cal. 16 s celokovovou nábojnicí and its variants

Synonyms

  • 16 Gauge
  • 16 GA

Brief history of the cartridge Cal. 16 s celokovovou nábojnicí

Značení ráže u brokových zbraní pochází z Anglie a udává se číslem, určujícím počet kulí stejného průměru, odlitých z jedné anglické libry olova (0,453 kg), které odpovídají průměru vývrtu hlavně. Brokovnici ráže 16 odpovídá normalizovaný průměr vývrtu hlavně 16,84 mm.

Brokové náboje s celokovovou nábojnicí mají své přednosti. Pro jejich rozměrovou stálost, pevnost a možnosti mnohonásobného přebíjení byly s oblibou používány po dlouhou dobu. Byly ale drahé, těžké a obtížně se uzavíraly. Proto, se postupně od nich ustoupilo, ale ještě dnes se vyrábějí v menší míře pro domácí laborace. V 60. letech 20. století, byly nahrazeny nábojnicemi plastovými,
které byly taktéž odolné proti vlhkosti a tepelným změnám.

Celokovové brokové náboje, stejně tak jako i u jiných materiálů, mají obvykle vyztužené kování s okrajem. Délka kování a celková délka náboje je s různými niancemi. Laborovány jsou s hromadnou střelou s broky různých průměrů, nebo se střelou jednotnou, různých tvarů a konstrukcí.
 

Zajímavostí jsou některé náboje, které se v této ráži vyskytují

ID 10984
Náboj pochází od fy. Nimrod Kryry (okres Louny). Německé označení firmy bylo „Nimrodwerke Kriegern“, Majitelem firmy byl totiž Albin Siegel (v předválečném období významný sportovní střelec ),  který byl německé národnosti. Jeho firma byla činná v letech cca. 1923-45. Po válce totiž byla celá rodina pro své nacistické přesvědčení odsunuta do Německa. Firma vyráběla různé brokové náboje. Nábojnice si nechala vyrábět u jiných firem a používala vlastní potisky a krytky. U Nimrodwerke byla prováděna pouze laborace nábojů a to za použití broků vlastní výroby. Náboj byl pravděpodobně určen k nějakým světelným a zvukovým efektům – pravděpodobně pro tzv. „Pozdravnou střelbu“. Ovšem nábojů s plným názvem firmy se zachovalo málo, jedná se tedy o zajímavý exemplář.
Text z odpovědi na ND infoservisu – Vít Krčma

 

Dimensions

General dimensions

Cartridge variants Cal. 16 s celokovovou nábojnicí

ID Profile Headstamp Headstamp BW Year Manufacturer
13544
13449 Kynoch Witton Plant Birmingham Velká Británie
11534 Panstwowa Fabryka Amunicji PFA SKARZYSKO KAMIENNA POLSKO
11057
10984 Nimrod Kryry ČSR
10983 1974 Tula - SSSR
10982 Hirtenberger Patronen Zündhütchen und Metallwarenfabrik Hirtenberg Rakousko

As an verified user, you can view all variants of the cartridge along with detailed information.