User login

You are here

Smith & Wesson Russian Revolver - jaká je to ráže?

Zdravím,
věřím, že i toto patří k identifikaci nábojů.
Kolega si pořídil tento revolver kategorie D. Bohužel je po zásahu "odborníka", takže je přebroušen, nabrynýrován a chybí číslo + kdovíjaké úpravy. Revolver v ruce nemám, nemohu vyzkoušet náboje do komory.
Evidentně se jedná o Belgickou Liege kopii Smith and Wesson .44 Russian.
Nápis na hlavni: "Russian model New-York."
Přejímací značky na válci: ELG s hvězdičkou ve vajíčku bez korunky, inspektorská značka K*

Otázka zní jakou má ráži?
Podle toho co jsem dohledal, byly tyhle kopie vyráběny ve dvou rážích. 1) .44 SW Russian a 2) .44-44 Winchester.
Ale ani jedno jaksi nesedí. Komory mají 11,4mm na vstupu a výstup komory je 11,07 až 11,1mm. Vývrt odpovídá tak ráži spíše .41 než .44
1) Podle údajů uvedených zde, má Náboj .44 Smith & Wesson ruský u báze 11,56mm, což znamená, že se do komory nevleze.
2) .44-40 Win má podle údajů zde dokonce 11,84 mm, ale podle C.I.P. jen 11,3mm

Věděl by někdo ještě o jiné možnosti, resp. potkal se někdo u těchto kopíí i s jinou ráží? Popř. to kolegy blbě odměřil a je to jedna z těchto dvou ráží?

Response to question

Only logged in users can reply to questions.

Čo sa týka revolveru, jedná sa o S&W ruský II. model z r.1872. Bol vyrábaný už pre modernizovanú verziu amerického náboja - 44 S&W ruský, ktorý bol oproti svojmu US predchodcovi oveľa presnejší. Podobný je mu aj revolver vyrobený pre Turecko, ktorý bol komorovaný ale pre náboj s okrajovým zápalom - 44 Henry. Postupom času dochádzalo ku miešaniu rôznych konštrukcií a aj kalibrov zbraní, tak bez detailného preskúmania všetkých výrobných značiek je presná identifikácia ťažká. Rovnako to platí aj pre správne určenie kalibru. Boris LIZOŇ

Borisi, díky za odpověď. Protože se známe tolik let, trochu jsem na tebe spoléhal, ale ...

Jsi si jist tím, že je to druhý model? Protože je to Liege kopie a ty dělali Belgičané jen z modelu 3 a jen po dobu 5 let než jim to zatrhli.
Jak říkám, je napaden kutilem, skoro všechno je vybroušený. Zůstali značky na válci a nápis na liště, který odpovídá právě té Liege kopii, originály i Tulská výroba to měly jinak. Proto se domnívám, že je to model 3.
Informace o nábojích, které uvádíš, jsou dohledatelné. Těch ráží bylo mnohem více, dohledal jsem jich asi 5 - jenže ...
... vezmu-li rozměry nábojnic a porovnám-li to s rozměry komor, tak to prostě nesedí. Navíc mne mate to, že podle CIP má mít ráže .44-40 Win. (jedna z možných ráží) na bázi 11.3mm, to by se pak do komory vešla, ale zde naměřené náboje i ten co mám ve sbírce mají na bázi mnohem víc - 11.8 mm.
Je také možné, i když asi nepravděpodobné, že někdo ty komory upravil. Prý z toho někdo střílel .41 Magnum. Jak vypadaly nábojnice jsem neviděl, ale v komorách jsou velmi volné.

Je to  Smith & Wesson No. 3 , ale ruský 2. model. Preň bol najrozšírenejší náboj 44  S&W ruský. Bez toho, aby niektoré časti zbrane boli presne odmerané, je jednoznačné určenie kalibru len hádanie. Strieľať súčasné bezdymné laborácie a ešte v magnum vyhotovení je z takej starej a naviac "zlamovacej" čiernoprachej zbrane značný hazard, nechcem povedať že rovno bláznovstvo hraničiace s pravdepodobným úmyselným chcením poškodiť sa. Boris LIZOŇ