User login

You are here

7,92x57 Mauser

Dobrý den přeju.
Do ruky se mi dostal jeden kousek se střelou, kterou vidím prvně. Ať hledám jak hledám, najít nemůžu. Proužky nejsou nijak nakreslené. Nemáte někdo nějaké informace o této střele?
Díky za odpověď.

Response to question

Only logged in users can reply to questions.

Zde fotka střely

Magnetická?

Prý byl dovezen ještě s 2 dalšími, stejnými kousky, ale o těch nic víc nevím. Na domácího kutila mi to přijde moc pracné. Každopádně děkuji.

Domácí kutilové - bastliči dokáží vytvořit neuvěřitelné věci, ostatně v domácích podmínkách se vyrábí celé amatérské neseriové náboje tzv.wildcaty.

Dobrý den. Mám doma uplně stejnej kousek. Ty rýhy spíš vystupují, než by byly do hloubky. Byl to nejspíš nějaký pokus o napodobení experimentální průbojné střely. Tyto pokusy byly prováděny například na 7,92x33, ale také na 7,62x54R.

Prohledal jsem literaturu, např. "Русский 7,62-мм винтовочный патрон. История и эволюция" a "Die Militärpatronen Kaliber 7,9 mm - ihre Vorläufer und Abarten", ale takovéto střely jsem nenašel.

Německé pokusné střely ze spékaného železa "experimentelle gerillten sintereisen geschosse" vypadaly jinak a o ruských nikde ani zmínka.

Moje chyba. 7,62x54R na obrázku je finská výroba. Stejně se zjistilo, že to moc ničí vývrty hlavní, tak od toho bylo upuštěno. 

Pan Shorný, vy jste se někde dočetl, že tyto náboje Finové vyráběli a jejich historii ???  Zajímal by mě zdroj vašich informací. Když jsem byl ve Finsku tak jsem prolezl všechna možná muzea a nikde jsem žádný takový náboj nezahlédl, vyfotil jsem si také výukový plakát.............................

https://imgway.cz/v/G4o.jpg

Mělo by se jednat pouze o nějaké experimentální zkoušky. Zdroj byl Armin Bickel, ale je to tak 10 let. Nějaký další informace se pokusím najít.