User login

You are here

Náboj 8x59 Breda

Netušíte někdo, jaký je maximální tlak náboje?

Response to question

Only logged in users can reply to questions.

Eo 4200J

Tazatel se ptal na maximální tlak, ne na úsťovou energii........... to jsou rozdílné veličiny, navíc CIP zpravidla uvádí jiné hodnoty než SAAMI. Tlaky náboje 8x59 breda  nemohu nikde najít........... :-(

Dobrý den, zeptám se kolegů v Itálii. Případně i u bývalého výrobce. Pokud se dozvím nějaké podrobnosti, podělím se... :)

Konečně jsem dostal do Itálie a bohužel jsem se moc informací nedozvěděl. Zkušební tlaky by měli být stejné, jako u 8x57 Mauser. Bohužel oba výrobci již neexistují a ani v archívech (ministerstvo obrany) se nic nenašlo.
Tak alespoň přikádám pro zajímavost foto zkušební zbraně s namontovaným držákem na tlakoměrná tělíska (cupper crusher) a prototyp automatu, který se nikdy nedostal dál než k prvnímu prototypu.

Predpokladám, že ako "maximální tlak náboje" označujete počiatočný tlak (chamber pressure), teda tlak prachových plynov v okamihu, keď je prekonaná pevnosť spojenia strely s nábojnicou a strela sa dá do pohybu. Pri jednotnom strelive s vlastným tesnením 8×59 mm RB Breda je počiatočný tlak 3150 atm – pre milovníkov britsko-americkej sústavy jednotiek 46292 psi.

Dovolím si na okraj tohto nevšedného náboja niekoľko poznámok.
Korektné označenie je 8 × 59 mm RB Breda, pretože ako jeden z mála jednotných nábojov s vlastným tesnením má nábojnicu so zúženým dnom (rebated rim) – nábojnica má pri dne vytvorenú drážku pre vyťahovač. Priemer dna pod drážkou je menší ako priemer tela nábojnice. Takýto typ dna nemá v českej ani slovenskej terminológii označenie.
Túto muníciu vyrábalo po skončení druhej svetovej vojny aj Albánsko na použitie v talianskych koristných guľometoch.

Maximálny tlak prachových plynov v palných zbraniach sa obvykle dosahuje vo vzdialenosti 1/3 až 1/2 dĺžky hlavne v smere od nábojovej komory. Výťahová sila strely z nábojnice pri plášťovom strelive do ručných zbraní kalibru 8 mm sa pohybuje v rozmedzí 1000 - 2000 N v závislosti od materiálu nábojnice a spôsobe zaškrtenia strely v nej. Jednoduchým výpočtom (P=F/S) dospejeme v tomto prípade ku tlaku 19 - 38 MPa (190-380 atm) , kedy sa strela začne pôsobením prachových plynov vysúvať z nábojnice. To je približne 5-10 x nižší tlak, ako sú obvykle maximálne tlaky nábojov tohoto kalibru. Boris LIZOŇ