User login

You are here

Identifikace náboje

Prosím o identifikaci "brokového" náboje dle přiložených fotoggrafií.
Děkuji mnohokrát.

Response to question

Only logged in users can reply to questions.

Názov Brokový nie je treba dávať do úvodzoviek. Jedná sa o skutočne brokový náboj, ktorého broky sú uložené v kontajnery nazývanom "schrapnel". Jedná sa o pomerne známy anglický patent Johnsa. Čo je na vašom náboji najzaujímavejsšie, je laborácia tohoto "koncentrátora" v nábojnici Sellier Bellot.

Děkuji mnohokrát za objasnění.

Spoločnosť Automatic Shrapnell Co., Edinburgh, Škótsko. Založil ju v roku 1884 vynálezca John Watson Johns, ktorému bol udelený patent na šrapnelovú strelu 19. marca 1884. Spoločnosť ukončila činnosť v auguste 1892.
Guľovitú šrapnelovú strelu (koncentrátor) tvoria dva polguľové segmenty nasadené na vodiaci drôt končiaci v plsteno-kartónovej zátke. Pri výstrele strela s vodiacim drôtom a zátkou opustili hlaveň. Zátka vplyvom odporu vzduchu vytiahla drôt zo strely a tá sa otvorila. Okamih otvorenia strely sa dá ovplyvniť skrátením vodiaceho drôtu. Pokiaľ strelec drôt zahne, koncentrátor sa neotvorí a účinok v cieli je ako pri jednotnej strele.
Koncentrátory boli guľovité alebo "kónické" (predĺžené) a segmenty boli značené " Johns’ Patent Sporting Shrapnell č. 5101". Číslo "5101" odkazuje na číslo patentu vydaného britským patentovým úradom.

Literatúra:
MUCKEL, G. B.: Early Shotgun Concentrators and Spreaders. Lincoln, 2009.
WILKINS, CH. M.: Cartridges for Collectors. The Gun Shop Cartridge Collector Catalog No. 10. Galesburg.