Přihlášení

Jste zde

7,5 mm Stahel

Dobrý den!
Pořídil jsem si do sbírky švýcarský revolverový náboj 7,5 mm Stahel. Mám však problém s určením jeho zápalu. Náboj je bez jakéhokoliv dnového značení a střed dna nábojnice je mírně prohnut směrem dovnitř, což je charakteristický znak pro náboje s krytým středovým zápalem. To mi bylo i sděleno prodejcem. Jediné údaje o tomto náboji jsem našel v databázi „ND náboje“. Tam je však náboj uveden jako 7,5 mm Stahel RF ( Rim – Fire ), okrajový zápal.
Chci se zeptat, zda byl tento náboj vyráběn i s krytým zápalem a nebo vlastním exemplář s okrajovým zápalem.
Aby to bylo ještě více zamotanější: 7,5 mm Stahel RF je uveden jen v databázi „ND Náboje“, kdežto v knize „Náboje s okrajovým zápalem“ není vůbec uveden. Je tam jen jeho „kratší bratříček“ 7,5 x 14 mm RF ( č. 21 ).
Budu všem vděčen za Vaše názory.

Reakce na dotaz

Pouze přihlášení uživatelé mohou odpovídat na dotazy.

Je to náboj 7,5 Stahel RF s dlhou nábojnicou (cca. 18 mm). Náboje Stahel s krytým stredovým zápalom mi nie sú známe. Náboje so stredovým zápalom majú zápalky bežnej konštrukcie, väčšinou s medeným kalíškom. Náboje Stahel v kalibroch 7,5 a 9 mm sa vyskytujú vo variantách s krátkou (cca.14-15 mm) a dlhou nábojnicou v oboch typoch zápalu RF aj CF. Známe sú aj náboje 7,5 Stahel RF a CF s nábojnicou strednej dĺžky - cca.16mm. Do tejto skupiny nábojov Stahel patria ešte náboje v kalibroch 5 a 10,4mm RF a  najzriedkavejší 11,5 Stahel CF. Boris LIZOŇ

Děkuji Vám za odbornou odpověď!