Přihlášení

Jste zde

Více o střele 122mm OF 56-I

Dobrý den.
Prosím o více informací ke střele, kterou jsem identifikoval jako OF 56-I (snad dobře).
Délka bez zapalovače je 501mm, průměr těla 120,6mm, průměr kroužku (hladký, bez drážky) 124,3mm.
Zjistil jsem, že tyto střely jsou pro houfnici D-30 (tažená) a D-32 (Gvozdika). Ani jedna ale nebyla (nevím že by byla) zařazena do výzbroje Armády ČR, byť jeden kousek D-30 je (alespoň si to myslím) vystaven na ploše Vojenské akademie ve Vyškově. Pokud nebyla zařazena do výzbroje, pro koho tyto střely vyráběli ve Vihorlatu (bnt)? Můžete mi pomoci rozklíčovat ražbu a určit do čeho ještě byla tato střela určená?
Hlavový zapalovač je V 429 (ražba B 429_ _3144_ _ _ _ 6-79_ _ _ _3), nemusí být přímo ze střely, ale pokud je, je ruské výroby nebo byl opět vyráběn u nás?
Děkuji za pomoc.
Srnec

Reakce na dotaz

Pouze přihlášení uživatelé mohou odpovídat na dotazy.

Pane Srnec, jak 2S1(Gvozdik),tak D-30 byly zavedeny v naší armádě v hojném počtu. Na vojenské škole v Martině nám (výzbrojáři) i dělostřelcům je tloukli do hlavy až se z nás kouřilo.

http://www.vhu.cz/exhibit/122mm-samohybna-houfnice-2s1-gvozdika-karafiat/

http://casod.sk/aktivity.php

Granát je OF-462, který používal zapalovače RGM-2, Zapalovač V-429 verze E se vyráběl i u nás, ale váš je ruský.

Mimochodem kolik je vám let ? Obě zbraně se koncem 80tých let objevovaly na přehlídkách apod. A na internetu jsou i odkazy s výzbrojí zavedenou v ČSLA a jejími počty.

 

Dobrý den.
Děkuji za vše viz výše, ale - nechcete mi napsat soukromě? Nerad se "obnažuji" veřejně. Ale na vojně jsem byl v Klatovech u dělpluku v době, kdy američani strašili Peršingama a rusové SSdvacítkama, a my měli z houfnic 122mm vz.38/74 a 152mm vz.18/47. Já vozil s UAZem štáb a velitele útvaru. Před mým odchodem do civilu přišly DANY. A pak jsem šel do Kopřivnice do Tatrovky a začal civilní život, manželství, opravy domků a jiný starosti. Své sbírce a sbíráním informací se věnuji posledních ca 15 let. A víc je to WW1 a 2. A víte sám, kolik je to informací. Tak snad více po mailu, budete li mít zájem. A něco o mě na adrese: http://www.mycollectionammo.cz/fotoalbum/1st-infantry-division--united-s...
S pozdravem
Srnec

Dobrý den.
Ještě vysvětlení, proč jsem skončil u OF56-I. Na fotkách jsou OF56, OF56-I a OF462. Jediná OF56-I nemá na kroužku drážku a OF462 má jen jednu délku a to 477mm. A víc informací se mi nepodařilo sehnat.
Takže děkuji ještě jednou.
S pozdravem
Srnec

Vihorlat Snina bežne vyrábal rôzne strely a nábojnice aj na export, bnt razili aj v azbuke.