Přihlášení

Jste zde

Potvrzení určení bedny

Zdravím. Mám jen takový malý dotaz. Na půdě u známého jsem našel bednu (klasickou s nápisem B Luftdicht Patronenkasten tuším). Na víku ve spodu karton a na něm tato samolepka.

Určil jsem správně, že bedna byla na 1500 oranžově ,,svítících'' nábojů.

Děkuji za potvrzení. Případně opravte moji poněkud laickou formulaci.

Reakce na dotaz

Pouze přihlášení uživatelé mohou odpovídat na dotazy.

Dobrý den,
bedna obsahovala 1500 nábojů 7,92x57 Mauser
ve vzduchotěsných  krabičkách.
Dle označení jde o náboje s průbojnou střelou s ocelovým jádrem se stopovkou oranžové barvy (svítící)
Roman Straka

          Vzduchotěsné krabičky neznám - celá bedna byla vzduchotěsná.

 5 ks nábojú bylo v nábojovém pásku „Ladestreifen 98“, 3 pásky s náboji v papírové krabičce „Faltschachtel“=15ks, 20ks krabiček bylo v kartonovém obalu s nosným popruhem „Packhülse 88“=300ks a pět těchto balení bylo v bedně=1500ks.

Spitzgeschoß mit Stahlkern und Leuchtspur  (orange) Náboj se střelou s ocelovým jádrem a denní stopovkou - oranžovou. Stopovka hořela do vzdálenosti cca.900m a existovaly ještě střely s červenou, zelenou, žlutou a bílou stopovkou.

Náboje ve Vaší bedně obsahovaly nitrocelulózový destičkový puškový prach vyrobený  firmou „Gesellschaft zur Verwertung chemischer Erzeugnisse mbH, Werk Kaufbeuren  (kfb)“,  ocelovou nábojnici vyrobila firma „Finower Industrie GmbH, Finow/Mark, Brandenburg (cg)“, střelu a stopovku firma „Theodor Bergmann u. Co., Waffen- u. Munitionsfabrik, Werk Bernau, Berlin. (cdp)“, zápalku firma „Dynamit A.G., vormals Alfred Nobel & Co, Werk Empelde bei Hannover.(emp)“.

http://www.waffen-welt.de/bilder/DiePatrone7.92x57.pdf