Přihlášení

Jste zde

Střela ráže 28mm, co to je?

Dobrý den.
Prosím o pomoc s identifikací střely pr.28mm. Je plná, bez jakéhokoli značení, dno orezlé, ale ani tam jsem nic nenašel. Celková délka 97mm, horní hrana prvního měděného kroužku je 61mm ode dna, horní hrana spodního kroužku je 13mm ode dna, šířka kroužku je 6mm. V této ráži jsou zbraně AA Mark IaII 1,1" s nábojnicí 28x199, ale našel jsem jen HE, ne průrazné. Ty dva kroužky mě vedou k WWI.
Děkuji za pomoc.
Srnec

Reakce na dotaz

Pouze přihlášení uživatelé mohou odpovídat na dotazy.

Skoro bych řekl, že to bylo vyrobeno jako upomínkový předmět - jako byly vyráběny reklamní modely kanonů.

S jistotou by se to dalo zjistit pouze stržením části vodící obroučky, myslím že reklamní modely měly vodící obroučku pouze nalisovanou na tělo bez patřičně opracované drážky.

Dobrý den.
Děkuji za odpopvěď. Hodně jsem váhal zda to není samodomo, pro to mluví absence drážky pro upevnění do nábojnice při tak malém prostoru pod spodním kroužkem a také velice malá tloušťka/výška měděného kroužku (v hlavni by snad musel být tisícihran). Ale pro střelu zase mluví kvalita zpracování měděných kroužků, i to , že je podle mě odlita/vykována a ne soustružena. Jako upomínkový předmět by to byla celkem náročná výroba.
S pozdravem
Srnec

Nemyslím samodomo :-) , nýbrž továrně vyráběné zmenšeniny které byly používány pro výuku, dále jako prezentace na výstavách a dary pro významné zákazníky. Zřejmě jste neviděl naprosto precizní kovové pohyblivé modely kanonů a houfnic vyráběné Škodovkou.

http://www.vhu.cz/exhibit/model-305cm-mozdire-vz-11/

Tak to koukám a neznám ...
Srnec

A tady je jeden příklad takovéto podobné střely jako prezent.

Dobrý den.
Děkuji za informace - jen nevím, zda kamarád bude rád že má to co má, anebo nebude rád, že nemá, co chtěl.
S pozdravem Srnec