Přihlášení

Jste zde

Prosím o identifikaci nábojnice 20x138B (solothurn long) pro FlaK 30/38 (rok výroby,země)

Zdravím všechny!
Nedávno se mi do ruky dostala tato nábojnice. Domnívám se, že jde o nábojnici 20x138B (solothurn long) určenou pro protiletecký kanon FlaK 30/38. Při zkoumání nábojnice jsem narazil na jednu zvláštnost - označení na dně nábojnice. Nepodabají se ničemu co jsem u těchto nábojnic doposud viděl. Není zde žádná značka výrobního závodu nebo značka zkušebny, waffenamt, jiné symboly - prostě nic. Jsou zde pouze čísla.

V přiložené fotografii jsou čísla dost dobře viditelná ale jen pro jistotu - levá strana 25, pravá strana 51, horní sekce dna nábojnice 100. Jsem si vědom skutečnosti že tyto náboje se nevyraběly pouze v Německu ale také v Itálii, Řecku, Polsku, Švýcarsku, Finsku, Maďarsku nebo v Československu (poválečná výroba). Nejpodobnější mému exempláří by ten Švýcarský, ale pouze v jednom čísle - 25. Jinak jsou na Švýcarském exempláři jiná čísla a značky, které se na tom mém nenacházejí. Typuji, že číslo 51 by mohlo znamenat rok výroby (1951) ale to jenom hádám.

Zajímal by mě tedy původ této nábojnice (země) a rok její výroby a pokud je to ze značení možné, určit také její typ (HE, AP, APIT, HET, atd). Předem děkuji za odpověď.

Reakce na dotaz

Pouze přihlášení uživatelé mohou odpovídat na dotazy.

Vaše nábojnice - 20x138 Solothurn - značení je IOU a ne 100 je výrobce Prema Stará Tura československo vyrobena v roce 1951.Nejčastěji se objevuje s průbojnou střelou nebo výbušnou.

Velmi děkuji za odpověď! Už se snažím dopátrat původu té nábojnice týden. A co se týče čísla 25? Je to číslo závodu?

číslo 25 bude zřejmě číslo výrobní serie.K laboraci zřejmě docházelo Vsetín nebo Bohuslavice n.Vláří.

Rozumím. Ještě poslední věc (vím, už třetí otázka). Vzhledem k tomu, že nábojnice není druhoválečný exemplář asi velkou hodnotu mít nebude. Nebo se mýlím ?

Zdravím,na otázky cen nábojů a nábojnic se většinou neodpovidá,je to věc momentální poptávky a oblíbenosti,není to žádný experimentál,je fakt,že se těžko shání v originálním laborovaném stavu i s orig.třelou...