Přihlášení

Jste zde

Orientační ceník sbírkových nábojů

Ceny sbírkových nábojů, jsou mezi sběrateli neustálým diskutovaným tématem. Doby, kdy se na burzách a setkáních SPSN více vyměňovalo, než prodávalo jsou pryč a dnes se jen prodává a nakupuje.  Lze tedy usuzovat, že snad každý sběratel si vytvořil ceník vlastní sbírky, za jakou finanční čásku náboje pořídil. Oficiálně neexistuje žádný sběratelský ceník sbírkových nábojů, tak jak je tomu ve filatelii nebo numismatice. Ono to ani nejde. Největším problémem jsou ceny vysoce vyhnané nahoru na aukčních servrech, kde se cena dostane na několikanásobek opravdové ceny. Pan Jiří Dosoudil se rozhodl vytvořit orientační ceník sbírkových nábojů. Tento nelehký úkol vzali za své někteří kolegové a pomalu se ceník vytváří. Určit cenu není vůbec jednoduché je pohyblivá a každým dnem se může měnit. Hlavními atributy hodnocení jsou stáří, zachovalost, dostupnost, zvláštnost a další. Na stránkách www.naboje.org v sekci „ke stažení“ je k dispozici dosavadní orientační ceník, který pan Dosoudil vytvořil.  

Ti sběratelé, kteří se chtějí zúčastnit na tomto projektu, si šablonu můžou stáhnout a doplnit do něj ceny, které jsou jim známy. Jsme si jisti, že každý z nás má nějaké zkušenosti s nákupem nebo prodejem, takže je zde možnost doplnit chybějící údaje.

Ceník je v excelu, takže je snadno doplnitelný, jenom bychom prosili přispěvatele aby ceny nebo chybějící náboje nebo provedení zapisovali do volných sloupečků a jinou barvou. Doplněné soubory pak zasílejte na emailovou adresu: dosoudil.jiri@seznam.cz

Ceník bude na webu www.naboje.org průběžně aktualizován a uvažujeme i o jeho tištěné podobě v časopisu SPSN.  Tento projekt pana Dosoudila bude užitečnou pomůckou a to nejen pro začínající sběratele. 

Jiří Dosoudil