Přihlášení

Náboj wz. Przeciwpancerny Smugowy a jeho varianty

Stručně o historii náboje wz. Przeciwpancerny Smugowy

Náboj s průbojně - zápalnou střelou. Spára mezi nábojnicí a zápalkou je zalakována modře. Stejně tak je lakovaná špička střely. Jedná se o kopii německé S.m.K.´L Spur. Rozdíl je pouze v tom, že ocelové jádro je o 1,5 mm kratší a o to je zde větší náplň svítící slože. Náboje jsou vyráběny podle velmi vysokých standardů pro použití u letectva. Střela má hmotnost 10 g.

Kartonové krabičky jsou označeny: červeným písmem s poznámkami "do KM Lot.", "Lotn." nebo "Lotnicze". Přez natištěnou tabulku s popisem obsahu bylo razítko "Smuga CZERWONA". To ukazuje na červené trasovací médium.

Dle dostupných informací by se měly vyskytovat vzorky s černě lakovanou špičkou střely. Mělo by se jednat o odlišení různých trasovacích médií. Modrá pro denní použití, černé pro noční použití. Jiná teorie hovoří o tom, že černě lakované střely jsou pro použití u pozemních jednotek. Nicméně se jedná o spekulace. V polské dokumentaci se uvádí, že čeré lakování by se mělo stát standratním v okamžiku, kdy dojdou střely s modrým lakováním.

Rozměry

Obecné rozměry

Varianty náboje wz. Przeciwpancerny Smugowy

ID Profil Dno Dno ČB Rok Výrobce
19024 1937 Wytwórnia Amunicji nr.1 Fort Bema w Warszawie Polsko
16016 1939 Panstwowa Fabryka Amunicji Skarzysko Kamienina Polsko
16015 1938 Panstwowa Fabryka Amunicji Skarzysko Kamienina Polsko
16014 1937 Panstwowa Fabryka Amunicji Skarzysko Kamienina Polsko
6871 1937 Wytwórnia Amunicji nr.1 Fort Bema w Warszawie Polsko

Jako ověřený uživatel můžete zobrazit všechny varianty náboje s podrobnými údaji.