Přihlášení

Jste zde

vytahovač zápalek

Zdravím,
nevíte někdo jak funguje tento "extractor zápalek" ?
Okraj nábojnice se vloží do drážky, ale co ten hrot ?
Díky za názory

Reakce na dotaz

Pouze přihlášení uživatelé mohou odpovídat na dotazy.

ještě jsem zapoměl připojit foto

Hrot šikmo napíchne zápalku a uvolní ji z jejího lůžka.

Pochopitelně použitou zápalku...

díky za reakci. Ale stejně - tento vytahovač je pro ráži 10 Ga a ty mají dlouhé zápalky. Asi to funguje, možná že to tu zápalku úplně zdeformuje a ta se pak jen lehce vytáhne.

To je pre nábojnice, ktoré majú zápalky typu Berdan

Na kontinentálnej Európe boli rozšírené trojdielne kliešte na odzápalkovávanie zápaliek typu Berdan, nielen pre brokové, ale aj pre bežné lovecké náboje s okrajom. Do ich spodnej časti sa vložila príslušná vystrelená nábojnica, zafixovala sa proti vytiahnutiu, strednou časťou sa priložilo lôžko hrotu a vrchná časť potom stlačila odpružený šikmý hrot zo strednej časti. Hrot napichol zápalku a následným súčasným otvorením posledných dvoch častí voči spodnej časti, bola zápalka vylúpnutá z nábojnice. Potom mohla byť vložená nová zápalka (ak opomenieme čistenie) a strednou časťou klieští miernym tlakom zalisovaná do jej lôžka v nábojnici. Boris LIZOŇ

 

Výborný popis kolego. Děkuji. Takže tady je odpružený hrot a funkce je z popisu taky docela zřejmá. Je možné, že u "mého " vzorku slouží k vytažení zápalky zpětné zoubky na hrotu (asi tam jsou - není to moc na fotce patrné).