Přihlášení

Jste zde

Přebíjené náboje 7,92 x 57 Mauser

     Rád bych Vás seznámil s několika příklady přebíjení nábojů 7,92 x 57JS Mauser, které byly přebity v jiných státech, než byly vyrobeny.

   

     První dva příklady jsou náboje této ráže vyrobené roku 1937 ve firmě Sellier & Bellot Vlašim a firmě Zbrojovka Brno závod II. Povážská Bystrica. Tyto náboje se po obsazení ČSR dostaly do výzbroje německé branné moci. A tyto náboje byly po vystřelení znovu použity, respektive nábojnice z nich byly znovu laborovány střelou, prachem i zápalkou. Přebití je označeno rádlováním po obvodu nábojnice v její dolní části. Náboje jsou osazeny dřevěnou střelou, kterou byly osazovány německé Platzpatrone 33. Zápalka je také německé výroby typ 30/40 (Zdh. 30/40).

     Během II. světové války armáda neutrálního Švédska měla ve výzbroji zbraně v ráži 7,92 x 57JS Mauser. Dokladem jsou mimo jiné zadokumentované dodávky nábojů 7,92 x 57JS Mauser vyrobených na území Protektorátu Čechy a Morava i Slovenského Štátu, které byly expedovány do Švédska v tomto období. Tyto náboje byly dodávány v krabičkách s přelepkami ve švédštině (časopis SPSN 4/2015). Po válce byly tyto zbraně pravděpodobně využívány pouze ke cvičným účelům. Není totiž známo vojenské provedení tohoto náboje švédské výroby, jak z válečného, tak poválečného období, které by mělo jakoukoliv „ostrou“ střelu. Známé náboje jsou po válce laborované ve Švédsku dřevěnou střelou za použitím nábojnice vyrobené zahraničí firmou.

 

     Nábojnice vyobrazeného vzorku nejspíš pochází, z již zmíněných, válečných dodávek pro Švédsko. Jedná se o mosaznou nábojnici z roku 1939 vyrobenou ve Zbrojovce Brno závod II. Povážská Bystrica. Nábojnice je osazena zápalkou vyrobenou firmou Norma Projektilfabrik Amotfors ve Švédsku. Střela je dřevěná, bez povrchové úpravy.

 
     Druhý vzorek byl vyroben v Dánsku v období po II. světové válce za použití německé nábojnice vyrobené roku 1944 muničkou Polte Armaturen und Maschinenfabrik AG Werk Selterhof. Přebití označuje vyražený kroužek ve dnovém razidle. Dutá dřevěná střela opět nemá žádnou povrchovou úpravu.