Přihlášení

Jste zde

Josef MÖTZ / Heinrich KOHLMANN, Austrian Military Cartridges – 3. diel

Vojenská a komerčná munícia do ručných zbraní spoločnosti Georg Roth Co. a jej nástupcov.

Veľkosť 21x30 cm, nemčina / čiastočne angličtina, 536 strán, viac ako 2 700 obrázkov, väčšina farebných, tvrdá väzba, ISBN 978-3-9502342-4-4, Laxenburg 2021, cena 88 € bez nákladov na poštovné.

Na prelome 19. a 20. storočia bol rakúsky výrobca streliva G. Roth, na ktorého sa okrem odborných kruhov často zabúdalo, nielen dôležitým rakúsko-uhorským priemyselným podnikom. Disponoval  výrobnými závodmi v lokalitách vo Viedni, Bratislave, Wiener Neustadt-Lichtenwoerth a Felixdorf, ale bol v tej dobe tiež jedným z najinovatívnejších, najproduktívnejších a najpružnejších výrobcov nábojov na celom svete.

Vlády štátov, ako aj zbrojári po celom svete si objednávali od Rotha na testovanie veľké množstvo vojenskej munície a tiež malé série atypických nábojov, alebo žiadali o vývoj nových produktov. Okolo roku 1900 sa technologickému vedeniu viedenskej spoločnosti vyrovnala iba „Deutsche Waffen- und Munitionsfabriken AG (DWM)“ so svojim závodom na výrobu munície v Karlsruhe, ktorá bola jedným z najdôležitejších exportných konkurentov spoločnosti G. Roth. Na rozdiel od f. DWM mal G. Roth jedinečný systém číslovania jednotlivých nábojníc a striel. Medzi dvoma svetovými vojnami sa dokonca aj muničný závod f. Hirtenberger vzdal vlastného číslovania a prevzal systém f. Roth a ďalej ho rozvíjal. Rovnako tento číslovací systém používali aj nástupnícke podniky firmy G. Roth v novovzniknutom Československu ( J. Roth ).

V neposlednom rade tieto systémy číslovania vyrábaných nábojov robia ich zbieranie pri výrobkoch firiem Roth a DWM v dnešnej dobe tak atraktívnymi. Táto kniha predstavuje jednotlivé náboje, nábojnice a strely s týmto systémom číslovania spolu so senzačnými nálezmi za posledných tridsať rokov jednak v archívoch a aj na skutočných vzorkách od oboch autorov publikácir - Josefa Mötza a Heinricha Kohlmanna. Autori pozoruhodne zmenšili medzery v identifikovaní medzi približne 1 000 rôznymi nábojnicami a viac ako 1 500 rôznymi strelami vyrobenými Rothom. V tomto zmysle je táto publikácia nielen dôležitým dokumentom rakúskej priemyselnej histórie, ale aj nepostrádateľnou príručkou pre zberateľov a muničných technikov, rovnako aj pre balistikov, kriminalistických špecialistov a všetkých, ktorí sa o túto problematiku nábojov zaujímajú.

Všetky nadpisy a popisy obrázkov v knihe sú dvojjazyčné a na konci každej hlavnej kapitoly sú zhrnutia aj v angličtine. V hlavnej časti ( textovej kapitole registra nábojov a nábojníc ) je ponúkaný takmer úplný preklad do angličtiny.

Náklady na dopravu sú 14 EUR v krajinách EÚ s menou EUR, 22 EUR vo zvyšku kontinentálnej Európy a Veľkej Británie, 28 EUR v USA a Kanade, 33 EUR v Južnej Afrike a 43 EUR v Austrálii a na Novom Zélande. Platba prostredníctvom systému PayPal je akceptovaná (Neprijímame žiadne kreditné karty!).

Objednať knihu je možné na adrese :  kontor@waffenbuecher.com