Přihlášení

Jste zde

jednotná střela do brokovnic

Zdravím, páni kolegové, nevíte někdo přesný název typu a především výrobce jednotné střely typu „Brenneke“ s označením na čelní ploše střely: 16 TURUL 16 TATA a na spodní krytce plstěné zátky: .TATA. TURUL SERETÖNTÖ ÜZEN (pokud jsem to správně přečetl). Předpokládám výrobce asi z Maďarska. Předem děkuji za jakoukoliv informaci a zdravím. Žallmann

Reakce na dotaz

Pouze přihlášení uživatelé mohou odpovídat na dotazy.

Zdravím. Foto by nebylo?

Přikládám foto za pana Žallmanna. 

Tata je město v župě Komárom-Esztergom, ležící na severu Maďarska. Zde si v roce 1934 pan Antal Stieber založil továrnu na broky a v roce 1939 nechal postavit 30 metrů vysokou licí věž, která dodnes existuje a používá se jako rozhledna. "Turul" je dle Wiki maďarský mytologický tvor a státní symbol - bájný pták, pravděpodobně lovecký sokol. Nápis "seretöntö üzen" - maďarština zná přehlásky tečkami a čárkami. "Sérétöntő" (pozor na čárky, dvojí tečky a dvojí čárky nad písmeny) je "zraňující", "űzen" (opět dvojí čárky) je, pokud jsem to dobře pochopil, něco jako "rychle".
Možná by nám s překladem mohl pomoci někdo ze slovenských kolegů...

Oprava: na stránce
https://ia800509.us.archive.org/4/items/AVidekiHalozatokBeturendesTavbes...
je jakýsi adresář, kde hledejte "Turul" (strana 9), což je ve městě Tata a je zde uvedeno "Turul" sörétöntő űzem (opět diakritika jinak, ne űzen, ale űzem), což by mělo být asi "továrna na broky"... :-)

Děkuji za informaci a zdravím. Žallmann