Přihlášení

Jste zde

Náboj 30 x 230 RMK-30 a jeho varianty

Stručně o historii náboje 30 x 230 RMK-30

V roce 1993 započal na základě požadavku Spolkového ministerstva obrany a Spolkového úřadu pro obranné technologie a zakázky (Bundesamt für Wehrtechnik und Beschaffung - BWB) u společnosti Mauser, která je nyní součástí skupiny Rheinmeall Defense, vývoj 30mm bezzákluzového kanonu s označením RMK-30 (Rückstoßfreie Maschinenkanone 30). Primárně byl tento kanon určený pro vrtulníky Eurocopter Tiger UHT. Verze UHT v té době nebyla kanonem vybavena, protože německá armáda nebyla spokojena se zpětným rázem, přesností a dostřelem francouzského 30mm kanonu GIAT, kterým byly vybaveny ostatní verze Tigeru. Ačkoliv byl RMK-30 vyvíjen primárně pro vrtulníky, tak absence zpětného rázu umožňovala jeho použití i na jiných, velmi lehkých platformách, u nichž by jinak bylo použití takto výkonné zbraně nemožné. Dokonce vznikla i studie, která uvažovala o umístění tohoto kanonu do výsuvného stožáru na ponorce typu 212 k boji s malými hladinovými plavidly, nebo k jejich odstrašení. Nevýhodou, společnou s jinými bezzákluzovými kanony, je nemožnost použití v uzavřených věžích díky proudu prachových plynů vycházejících dozadu a ohrožujících prostor za zbraní do vzdálenosti několika metrů.

První funkční prototyp RMK-30 byl představen 4. listopadu 1996 a pro střelecké zkoušky, které byly záhájeny na začátku roku 1997 byl namontován na lehkém pásovém obrněném transportéru Wiesel AWC.

RMK-30 je jednohlavňový tříkomorový revolverový kanon poháněný elektromotorem s bezpásovým nabíjením zepředu z podavače z levé nebo pravé strany. Bezzákluzová zbraň téměř zcela kompenzuje zpětný ráz tím, že využívá část hnacích plynů, které při střelbě proudí dozadu. V konstrukci RMK-30 to bylo vyřešeno pohyblivou nábojovou komorou a připojenou tryskou. Elektrický pohon umožňuje variabilní rychlost střelby až 300 ran/min a to jak krátkými dávkami, tak v plně automatickém režimu. Vlastní zbraň váží 95 kg, má hlaveň dlouhou 1700 mm a celková délka je 2340 mm. Hlaveň kanonu má polygonální vývrt hlavně.

RMK-30 byl součástí kompletního integrovaného zbraňového systému, který kromě samotného kanonu obsahoval další subsytémy jako np. sytém pro řízení palby, termokameru, laserový dálkoměr, gyroskop a zásobovací ústrojí.

Pro RMK-30 byl vyvinut nový beznábojnicový teleskopický náboj s indukčním zápalem. Vzhledem k tomu, že RMK-30 má polygonální vývrt hlavně nemá střela klasickou vodící obroučku. První balistické zkoušky probíhaly s nábojem 30x280 ale posléze byl náboj zkrácen na 230 mm. Náboj 30x280 měl celkovou hmotnost 655 g, úsťovou rychlost 1350 m/s a energii 255 kJ. Zkrácený náboj 30x230 má hmotnost 500 g, úsťovou rychlost 1050 m/s a energii 156 kJ. To je stále mnohem větší balistický výkon, než u jiných 30 mm autokanonů jako np. DEFA 550 nebo GIAT, i přesto, že je část energie prachových plynů využita ke kompenzaci zpětného rázu.

RMK-30 je schopen přesné a trvalé střelby a podle společnosti Mauser bylo během střeleckých zkoušek dosaženo rozptylových vzorců menších než 50 % ve srovnání s běžnými kanóny. Poté co byla vyladěna celková konfigurace systému, společnost Mauser očekávala, že sériová výroba by mohla být zahájena v první dekádě po roce 2000. Byla plánována také 35mm verze označená RMK-35. Sériová výroba nakonec nebyla zahájena a k zavedení do výzbroje nakonec nikdy nedošlo. Celý projekt byl kolem roku 2010 definitivně uzavřen. Hlavním důvodem byly především vysoké náklady na výrobu samotné munice.

Rozměry

Obecné rozměry

Varianty náboje 30 x 230 RMK-30

ID Profil Dno Dno ČB Rok Výrobce
18951 2006 Rheimetall Defense / Mauser

Jako ověřený uživatel můžete zobrazit všechny varianty náboje s podrobnými údaji.