User login

You are here

Identifikace střely

Dobrý den, chci se vás zeptat jestli někdo nevíte co to je na fotografiích za variantu střely náboje 7,92x57, konkrétně mi jde o ty otvory a o kuličku v dolní části střely, jestli je to nějaká fabrická úprava nebo výtvor nějakého kutila. Předem děkuji za odpověď.

Response to question

Only logged in users can reply to questions.

Osobne som sa s touto konštrukciou strely nikdy nestretol. Výšľahový otvor vo valcovej časti strely mala napr. nemecká fosforová  strela P.m.K.  náboja 7,92x57 Mauser , alebo podobná strela rakúskeho náboja  8,2 x 50R Mannlicher. Ale v kužeľovej časti?  Guličky roztaveného olova je niekedy vidieť na vyhorenej svietiacej strele, ktorá máva otvor pre plameň svietiacej zlože umiestnený centrálne v dne strely. Väčšinou do laborovaného náboja nie je vidieť a vystrelenú strelu sa podarí nájsť málokedy, takže bez farebného značenia na strele, prípadne signatúry na dne nábojnice alebo krabičky je ťažké určiť výrobcu. Jeho identifikácia by mohla pomôcť k presnému určeniu typu strely. No o veľkom množstve rôznych experimentov, ktoré ani nemusia byť všetky dostatočne zdokumentované, prípadne rôznej "domácej tvorivosti" radšej ani nebudem písať. Pokiať by sa v tomto prípade skutočne jednalo o fabrický výrobok, prípadne experiment, konštrukcia je zaujímavá. Boris LIZOŇ

takhle nějak vypadá průbojná zápalná střela a díry po stranách jsou následky delaborace

A která pane Mařík, uveďte příklad a ne "takhle nějak". Většina PZ střel ráže 7-8mm má zápalnou slož před jádrem, nebo kolem něho a ne v zadní části.

Skvělé, děkuji.

Dobrý den, ještě dodám další informace, ta kulička je ocelová nikoli olověná a ty otvory vedou přímo k ní.