User login

Cartridge 7,92 x 57 Mauser vz. 53 - redukovaný and its variants

Brief history of the cartridge 7,92 x 57 Mauser vz. 53 - redukovaný

Tento náboj byl navrhnutý ve zbrojovce v Povážské Bystrici. Zde byly také vyrobeny první pokusné vzorky a později krátkou dobu sériově vyráběný. Náboje měly ocelovou fosfátovanou, lakovanou nábojnici s jdnou, nebo dvěma zátravkami. V menším množství byly zhotoveny náboje s mosaznou nábojnicí. Zápalka o průměru 5,5 mm byla u zkušebních vzorků upevněna zalisováním ve třech bodech. Později se od tohoto upustilo. Spára kolem zápalky byla černě lakovaná. Laborovaný je nitrocelulózovým trubičkovým prachem o hmotnosti 1,7 g.

Střela je dutá, složena ze dvou částí. Její hmotnost je 2,6 g +-1 g. Vnitřní ocelový kalíšek s plným dnem je zalisovaný do ocelového ogiválního pláště, který tvoří horní viditelnou část střely. Na spodní části je plášť falcovaný přez plné dno vložky. Tímto se střela uzavírá a tvoří celek. Povrch střely byl u prvních vzorků černěný, později plátovaný tombakem. Vyskytují se také vzorky, kde je střela fosátovaná. O této variantě se kniha nezmiňuje. Střela má hrot lakovaný bílou barvou cca 5 mm hluboko.

Náboj byl určen pro redukovanou střelbu z kulometu. U kulometu ZB 26 byla dosahována kadence 500 výstřelů za minutu. Rozptyl 2 střel na vzdálenost 100 m byl 15 cm. U kulometu ZB 37 byla kadence 550 výstřelů za minutu Rozptyl 2 střel na vzálenost 100 m byl 18 cm. Úsťová rychlost byla mezi 800 m/s a 950 m/s.

Dimensions

General dimensions

Cartridge variants 7,92 x 57 Mauser vz. 53 - redukovaný

ID Profile Headstamp Headstamp BW Year Manufacturer
10541 1953 Povážské strojírny Povážská Bystrica Československo

As an verified user, you can view all variants of the cartridge along with detailed information.