Přihlášení

Náboj 7,92 x 57 Mauser vz. 53 - redukovaný a jeho varianty

Stručně o historii náboje 7,92 x 57 Mauser vz. 53 - redukovaný

Tento náboj byl navrhnutý ve zbrojovce v Povážské Bystrici. Zde byly také vyrobeny první pokusné vzorky a později krátkou dobu sériově vyráběný. Náboje měly ocelovou fosfátovanou, lakovanou nábojnici s jdnou, nebo dvěma zátravkami. V menším množství byly zhotoveny náboje s mosaznou nábojnicí. Zápalka o průměru 5,5 mm byla u zkušebních vzorků upevněna zalisováním ve třech bodech. Později se od tohoto upustilo. Spára kolem zápalky byla černě lakovaná. Laborovaný je nitrocelulózovým trubičkovým prachem o hmotnosti 1,7 g.

Střela je dutá, složena ze dvou částí. Její hmotnost je 2,6 g +-1 g. Vnitřní ocelový kalíšek s plným dnem je zalisovaný do ocelového ogiválního pláště, který tvoří horní viditelnou část střely. Na spodní části je plášť falcovaný přez plné dno vložky. Tímto se střela uzavírá a tvoří celek. Povrch střely byl u prvních vzorků černěný, později plátovaný tombakem. Vyskytují se také vzorky, kde je střela fosátovaná. O této variantě se kniha nezmiňuje. Střela má hrot lakovaný bílou barvou cca 5 mm hluboko.

Náboj byl určen pro redukovanou střelbu z kulometu. U kulometu ZB 26 byla dosahována kadence 500 výstřelů za minutu. Rozptyl 2 střel na vzdálenost 100 m byl 15 cm. U kulometu ZB 37 byla kadence 550 výstřelů za minutu Rozptyl 2 střel na vzálenost 100 m byl 18 cm. Úsťová rychlost byla mezi 800 m/s a 950 m/s.

Rozměry

Obecné rozměry

Varianty náboje 7,92 x 57 Mauser vz. 53 - redukovaný

ID Profil Dno Dno ČB Rok Výrobce
10541 1953 Povážské strojírny Povážská Bystrica Československo

Jako ověřený uživatel můžete zobrazit všechny varianty náboje s podrobnými údaji.