User login

You are here

NÁBOJ 30X210 ID 10677

Dobrý den,

Při prohlížení nábojů 30x210 do ještěrky, jsem zde našel tento ID 10677 Chci se zeptat, zda to není náhodou slátanina náboj a střela z jiného náboje? Myslím z 30x165 a zda takto byl náboj skutečně vyráběn.
Předem děkuji za info.
V.B.

Response to question

Only logged in users can reply to questions.

Dobrý den. Je to skenováno v malým soukromým muzeu, který má jden pyrotechnik. Jak jste správně podotknul, jedná se o uplně stejnou střelu, jaká se cpala do nábojů 30x165. Každopádně mi říkal, že to má přímo ze střeleb, takže pochybuju, že by si vojáci v muničáku dělali jen tak z legrace několika - set kusové série přelaborovaných nábojů. On sám rozhodně taky nemá potřebu vyrábět nějaké unikáty. Shorný.

Dobrý den kolegové,nejsem žádný odborník ani expert..
Mám také uváděné provedení náboje 30x210 se střelou s náboje 30x165-Jalovec - viz fota,která se nedostala k většímu použití,bylo zakázáno s ní střílet,stávalo se,že explodovala těsně po opuštění hlavně kanonu./info od vojáků./Myslím si že střela byla i zkoušena v náboji 30x210,sehnat info je ale těžké,snad by pomohl nějaký pracovník z Prototypy Brno nebo Poličky.Zkoušelo se hodně věcí o kterých asi budem v budoucnu hodně přemýšlet.Já náboj vlastním/delaborované/a považuji to za orig.laboraci asi ke zkouškám.Třeba se někdo ještě ozve a napíše více.
S pozdravem K.Jašš
Všem kolegům a přátelům hezké svátky velikonoční.

Domnívám se, že nejde o žádnou fantazii, nýbrž o pokusné náboje. Toto provedení je uloženo rovněž v depozitu VHÚ Lešany a tam by snad žádné splácaniny neskladovali. Přikládám fota pořízena v r.2010 a výkres střely.

Dobrý den, děkuji za vyčerpávající odpovědi... Vzhledem k tomu, že se zajímám pouze o zavedé náboje, nedalo mi to a raději jsem se zeptal. Je zajímavé a ne zcela od věci, použití střel shodného průměru pro různé náboje.... otázka je jak to funguje jako celek i se zbraní.
Přeji klidné svátky V.B.