User login

You are here

Náboj 6,5 x 50 R Bell nebo 6,5 x 50 R Reb

Dobrý den! V databázi nábojů máte pod ID 13035 náboj uvedený jako americký wildcat 6,5 x 50 R Bell. Tento náboj je ale vyroben německou firmou shm – Süddeutsche Hülsen Manufaktur, Pentling, Bavorsko. Z toho usuzuji, že se nejedná o náboj 6,5 x 50 R Bell ale 6,5 x 50 R Reb. Tento náboj si nárokuje jako konstruktér náboje Werner Reb. Více o něm a dalších jeho rážích v časopise Myslivost 2/2012 str. 68 (mohu zaslat v e-mailu), nebo na:- http://www.cartridgecollector.net/65-x-50r-reb. Oba náboje jsou rozměrově prakticky totožné (dle rozměrů v odborné literatuře), bohu-že neměl jsem možnost je vzájemně porovnat, vlastním jen 6,5 x 50 R Reb. Jsou tedy oba dva náboje zaměnitelné (laborace, typy střel), nebo se v rozměrových detailech liší? A jak je to tedy s autorstvím tohoto náboje? Jak jej ve sbírce pojmenovat? Děkuji za Vaše odpovědi!

Response to question

Only logged in users can reply to questions.

Dobrý den pane Dosoudile, máte pravdu nejedná se o náboj 6,5 x 50 R Bellm ale jak píšete jde o náboj 6,5 x 50 R Reb Magnum. Oba náboje nejsou rozměrově totožné a tak ani zaměnitelné. Pro informaci, přikládám tabulku rozměrů. 
Náboj jsem ve virtuální sbírce opravil. Děkujeme za Váš postřeh. 
Roman Straka
 

 

Dobrý den, děkuji za odpověď!
Jen pro doplnění tohoto tématu: Werner Reb: - diplomovaný lesní inženýr, bydlí v Německu nedaleko města Bamberk. Práci v lesnictví měl spojenou i s lovem, který je jeho velkým koníčkem. Zabýval se a dále zabývá střelbou a všemi jejími atributy prakticky celý život od mládí. Rád jezdí lovit na sever, do Skandinávie. Zajímaly jej účinky nábojů na zvěř a hledal taková řešení, která současný trh nenabízel. Tak si zkonstruoval několik nábojů např. 6,5 x 50 R, 7 x 50 R, 6,5 x 64 a 8,5 x 63, 8,5 x 63 R.
Náboje ráže 6,5 a 7 mm ve svoji sbírce mám označeny přívlastkem Reb, právě proto, aby nedocházelo s jejich záměnou s ostatními náboji stejných rozměrů.
Na závěr přikládám foto všech 5 druhů nábojů Reb.